Начало Пресцентър Новини В резултат на извънредните проверки е открит фипронил в яйца от български производители

В резултат на извънредните проверки е открит фипронил в яйца от български производители

14.09.2017

 
До момента Българската агенция по безопасност на храните  извърши общо 569 проверки, от които 435 бр. на складове и предприятия, преработващи или влагащив производството яйца и 134 във ферми, в които се отглеждат кокошки носачки. 
При извършените проверки на складовете и предприятията бяха проследявани доставките на яйца и яйчни продукти с произход страните  членки на ЕС, предлагани на пазара или за влагане в производството на храни.  На бизнес операторите бяха връчени предписания да изискват доказателства с лабораторни изпитвания за фипронил на всяка доставка.
При проверките във фермите се акцентира върху използваните препарати за дезинфекция и дезинсекция, по отношение употребата на продукти, съдържащи фипронил. БАБХ връчи предписания да изследват произведените яйца за замърсяване с фипронил.
  В резултат на предприетите мерки за засилен мониторинг на яйца и яйчни продукти е констатирано съдържание на фипронил над нормата в яйца от фирмите „Консорциум Агробизнес“ АД и „Агроинвестпродукт“ ООД.  Върху черупките на яйцата има следните номера: 3BG04001, 1BG04001 и 3BG04003. Въпреки че съдържанието на фипронил е 0,027 мг/кг, което е значително под опасната доза за човек от 0,72 мг/кг от БАБХ съветват потребителите, които са закупили яйца с горепосочените маркировки да не ги консумират, а да ги върнат обратно в обектите, от които са ги закупили.
До момента с акт за забрана са спрени общо 152 368 яйца в пакетиращия център, 109 024 в склад за търговия на едро и 99 781 в търговската мрежа.  Наложена е възбрана яйца и живи птици да не напускат обектите.