Начало Пресцентър Новини България ще настоява пред ЕК да отпаднат ограничителните мерки за обекти с висока биосигурност във Варненска област

България ще настоява пред ЕК да отпаднат ограничителните мерки за обекти с висока биосигурност във Варненска област

05.09.2018

 

Ветеринарномедицински експерти по инфекциозни заболявания на ЕК са в България по покана на БАБХ, за да окажат помощ на агенцията в борбата с африканската чума по свинете.

Днес се проведе среща между експертите на ЕК и БАБХ с представителите на свиневъдната промишленост.

На тази среща освен предприетите мерки на БАБХ за ограничаване и ликвидиране на огнището с африканска сума в България и действия по неразпространение на заразата бяха обсъдени и поставени въпроси от представители на бизнеса. 

Свиневъдите поставиха като проблем липсата на капацитет на сертифицираните кланици в област Варна, където да се колят всички прасета от областта и необходимостта от експортирането им до най-близките сертифицирани кланици в другите области на страната.

Друга тема, която също е беше дискутирана, е намиращият се на територията на област Варна репродуктор на един от най-големите производители на свинско месо, където прасетата се раждат и отглеждат до 35 кг., след което заминават за угояване в стоковата ферма на компанията в Шумен. По този начин се транспортират по 3 хиляди прасета седмично.

По повод излязлото вчера решение на ЕК да наложи ограничителни мерки за движение на живи прасета и продукция в област Варна БАБХ ще настоява пред ЕК тези ограничителни мерки да отпаднат за обекти с висока биосигурност във Варненска област по отношениедвижение на живи прасета и продукция от тях.