Начало Пресцентър Новини Поздравителен адрес от проф. д-р Паскал Желязков, изпълнителен директор на БАБХ, по повод Деня на ветеринарномедицинския специалист

Поздравителен адрес от проф. д-р Паскал Желязков, изпълнителен директор на БАБХ, по повод Деня на ветеринарномедицинския специалист

14.12.2019 

Уважаеми колеги,

 

За мен е удоволствие да Ви поздравя по повод професионалния празник - Деня на ветеринарномедицинския специалист.

В края сме на напрегната година, която изминава под знака на многото свършена работа в борбата с Африканската чума по свинете. Битката е спечелена, повече от два месеца няма регистрирано огнище в лично стопанство, фамилна или индустриална ферма. Но продължаваме да работим усилено извън населените места, при дивите свине.

Вашите, нашите, общите ни усилия спомогнаха за високите резултати в преодоляването на заболяването при животни, които се отглеждат от всички нас.

Благодаря Ви за енергията, която влагате ежедневно в работата си. Не е лесно, но заедно ще се справим и с тази болест.

Професията на ветеринарномедицинския специалист е благородна – да лекува онези, които не могат с думи да изразят болката и трудностите си. Да се грижи за здравето на животните, а по този начин и за добруването на човечеството.

Нека не забравяме, че хуманното отношение към животните е от ключово значение за здравето им. Промените в Наредба 44 и в Закона за ветеринарномедицинската дейност са стъпка напред в това отношение – повишаване на биосигурността, по-малко животни на една площ и по-качествени грижи за тях.

Пожелавам Ви през новата година на първо място да сте здрави, Вие и семействата Ви!  И да продължите да работите с ясната представа, че ветеринарният лекар е звеното, което държи хранителната верига цяла.

 

Честит празник!

 

Проф. д-р Паскал Желязков,

Изпълнителен директор на БАБХ