Стандарти за хляб и брашно "България"
От 5 април 2011 г. влязоха в сила утвърдени стандарти за производство на брашно и хляб "България." Стандартите бяха разработени от работна група в която участваха експерти от Българската агенция по безопасност на храните, производители, технолози и др.
Бяха изготвени четири броя утвърдени стандарта:
Един Утвърден стандарт № 01/2011 - за три типа брашно: “Бяло”, “Добруджа” и “Типово” .
Три Утвърдени стандарта за хляб: Утвърден стандарт № 02/2011 за хляб “Бял”, Утвърден стандарт № 03/2011 за хляб “Добруджа”, Утвърден стандарт № 04/2011 за хляб “Типов”
Хляба ще се произвежда в три грамажа: 500гр., 650гр. и 830 гр. и ще се предлага опакован и неопакован. Срокът на годност на трите вида хляб е две денонощия.
Списъкът на одобрените предприятия, които ще произвеждат брашно и хляб по Утвърден стандарт “България”, ще бъде публичен и ще бъде качен на интернет страницата на БАБХ.
1.Утвърден стандарт № 01/2011 за брашно "Бяло", "Добруджа" и "Типово"
2.Утвърден стандарт № 02/2011 за хляб “Бял”
3.Утвърден стандарт № 03/2011 за хляб “Добруджа”
4.Утвърден стандарт № 04/2011 за хляб “Типов”
ПРОИЗВОДСТВЕНИ ОБЕКТИ, ОДОБРЕНИ ДА ПРОИЗВЕЖДАТ ПРОДУКТИ ПО УТВЪРДЕН СТАНДАРТ “БЪЛГАРИЯ”
5. Утвърден стандарт № 05/2019 Брашно пшенично пълнозърнесто
6. Утвърден стандарт № 06/2019 Брашно ръжено
7. Утвърден стандарт № 07/2019 Пълнозърнест пшеничен хляб
8. Утвърден стандарт № 08/2019 Ръжен хляб
9. Утвърден стандарт № 09/2019 Ръжено-пшеничен хляб
Заповед № РД 11-2168/04.11.2019 г.